Σπάνιο βιβλίο του 15ου αιώνα ανακαλύφθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Λιθουανίας

2025-02-03
Σχόλια για τους Ψαλμούς (Postilla super Psalterium) του Γάλλου θεολόγου Hugo de Sancto Caro
Σχόλια για τους Ψαλμούς (Postilla super Psalterium) του Γάλλου θεολόγου Hugo de Sancto Caro

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Martynas Mažvydas της Λιθουανίας ανακάλυψε ένα incunabulum - ένα σπάνιο βιβλίο που εκδόθηκε πριν από την εξάπλωση των τυπογραφείων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη, τα incunabula, τα πρώτα τυπωμένα βιβλία που εκδόθηκαν πριν από το 1501, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της γραπτής κληρονομιάς.

Το πρόσφατα εντοπισμένο incunabulum είναι μια λατινική έκδοση με τίτλο Σχόλια για τους Ψαλμούς (Postilla super Psalterium) του Γάλλου θεολόγου Hugo de Sancto Caro (περ. 1200-1263). Εκδόθηκε το 1496 στη Βενετία, από ένα από τα μεγαλύτερα τυπογραφεία των αδελφών Giovanni και Gregorio de Gregori, σε μορφή φύλλου με έξοδα των Stefano και Bernardino de Nalli.

Το εγκόλπιο στην Εθνική Βιβλιοθήκη εντοπίστηκε από την ερευνήτρια Viktorija Bargailienė.

Σχόλια για τους Ψαλμούς (Postilla super Psalterium) του Γάλλου θεολόγου Hugo de Sancto Caro / Λιθουανική Εθνική Βιβλιοθήκη
Σχόλια για τους Ψαλμούς (Postilla super Psalterium) του Γάλλου θεολόγου Hugo de Sancto Caro / Λιθουανική Εθνική Βιβλιοθήκη

Το τυπογραφείο των αδελφών Ντε Γκρεγκόρι στη Βενετία λειτούργησε μεταξύ 1480 και 1505, εκδίδοντας κυρίως εκδόσεις μεγάλου μεγέθους για τα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, το τυπογραφείο παρήγαγε συνολικά περίπου 330 βιβλία, εκ των οποίων τα 145 εκδόθηκαν μεταξύ 1482 και 1505. Η παραγωγή του τυπογραφείου χαρακτηριζόταν από την ποικιλία των ξυλογραφικών εικονογραφήσεων και την αφθονία των γραμματοσειρών.

Οι λιθουανικές βιβλιοθήκες διαθέτουν μόνο έξι εγκόλπια που εκδόθηκαν από τους βενετσιάνους τυπογράφους, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Το νεοταυτοποιημένο εγκόλπιο είναι διακοσμημένο με τυπωμένα αρχικά κατά τον βενετσιάνικο τρόπο.

Ωστόσο, από την έκδοση λείπουν τέσσερις σελίδες στην αρχή και επτά στο τέλος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους χρειάστηκε τόσος χρόνος για να αναγνωριστεί ως incunabulum. Επιπλέον, έχει βιβλιοδεσία των αρχών του 20ού αιώνα και τον τίτλο Liber Psalmorum στη ράχη.

Το βιβλίο περιήλθε στην Εθνική Βιβλιοθήκη από το πρώην Σπίτι του Βιβλίου. Μια σφραγίδα υποδηλώνει ότι ανήκε τελευταία στο Επισκοπικό Σεμινάριο του Βίλνιους.

Δεν έχουν διασωθεί πληροφορίες σχετικά με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, καθώς λείπουν η πρώτη και η τελευταία σελίδα, όπου οι ιδιοκτήτες του βιβλίου συνήθως υπέγραφαν ή προσδιορίζονταν με άλλο τρόπο.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη κατέχει σήμερα 93 εγκόλπια.

Πηγή: ertnews.gr


Το αριστούργημα του κλασικού μπαλέτου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» για μία μοναδική παράσταση στην Αθήνα, στις 27 Σεπτεμβρίου. Μετά το εντυπωσιακό sold out στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το διαχρονικό αριστούργημα του κλασικού ρεπερτορίου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ στην Αθήνα.

Το Lemon, η απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που γεννήθηκε πάνω σ' ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό, συνεχίζει το πρωτότυπο πανελλαδικό του ταξίδι για 7η συνεχόμενη χρονιά. Λίγο πριν την περιοδεία του σε αποκεντρωμένα σημεία της Ελλάδας, το Lemon κάνει στάση στην Αθήνα και θα παρουσιαστεί -με ελεύθερη είσοδο- στην Κηφισιά, την Πέμπτη 10...

Tο 'Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού», συνεχίζει την παράδοση στις υπερπαραγωγές βασισμένες στα σπουδαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τη νέα σεζόν 2025-26 ανανεώνει τη συνεργασία του με την σκηνοθέτρια Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, η οποία διασκευάζει για τη σκηνή το κλασικό μυθιστόρημα του Βίκτορ Ουγκό "Η Παναγία των Παρισίων".

Σε μια σειρά εξεγέρσεων με αφετηρία το 1820, τέσσερις αξιωματικοί του στρατού ξεκίνησαν έφιπποι από άσημες ευρωπαϊκές πόλεις για να φέρουν πολιτική ελευθερία και συντάγματα στην Ισπανία, τη Νάπολη και τη Ρωσία, και εθνική ανεξαρτησία στους Έλληνες.