«Σκληρές βιολέτες»: Η μουσική παράσταση της σπουδαίας Νένας Βενετσάνου, για 10 μοναδικές βραδιές, στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Η σπουδαία ερμηνεύτρια και συνθέτις Νένα Βενετσάνου επιβιβάζεται για πρώτη φορά στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ και παρουσιάζει στο Θεατρικό Βαγόνι τα νέα της τραγούδια, με γενικό τίτλο «Σκληρές βιολέτες», για 10 μόνο παραστάσεις κάθε Τετάρτη, από 22 Ιανουαρίου μέχρι και 26 Μαρτίου στις 21:00.
Με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο για τη διάδοση της ελληνικής γυναικείας ποίησης, η Νένα Βενετσάνου επανέρχεται μελοποιώντας ποιήματα των γερμανόφωνων ποιητριών Νέλλυ Ζακς, Μάσα Καλέκο, Ρόζε Αουσλέντερ, Έλζε-Λάσκερ Σούλερ, Έντιθ Σέντεργκραντ, Χάνα Άρεντ, Σιμόν Βέιλ, Σάρα Κιρς, Ίλζε Άιχιγκερ, σε μετάφραση της Ιωάννας Αβραμίδου.
Για οικοδέσποινες αυτών των ποιητριών στην ελληνική γλώσσα διαλέγει τις Ελληνίδες ποιήτριες Βικτωρία Θεοδώρου, Ρίτα Μπούμη-Παπά, Νίνα Ναχμία και Γιοβάννα Καλπαξή, καθώς και την ιστορική μαρτυρία της Μαρίας Τσισκάκη.
Όλες αυτές οι ποιήτριες, που επέζησαν τυχαία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ξανάχτισαν τη σχέση τους με τον κόσμο μέσα από την ποίηση, σε πείσμα όσων πρότειναν τη σιωπή. Το έργο τους, που άνθισε σ' ένα δυστοπικό περιβάλλον, μέσα στα ερείπια του πολέμου και το συναίσθημα της ήττας, ανάστησε την ποίηση που όλοι χρειαζόμασταν και νίκησε τον ολοκληρωτισμό, αποδεικνύοντας ότι η ποίηση είναι αυτό με το οποίο επιβιώνει ο άνθρωπος μέσα στην καταστροφή και το χάος.
Όσο και να έχει αποκατασταθεί η θέση των γυναικών στην Ευρώπη, δεν έχουν γίνει αρκετά για την αποδοχή της γυναικείας τέχνης.

Η τέχνη των γυναικών χάνει το ειδικό βάρος της ως σημείο αναφοράς μέσα στον ευρωπαϊκό κόσμο της λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Ο κύκλος «Σκληρές βιολέτες» της Νένας Βενετσάνου, προσεγγίζει αυτές τις γυναικείες ποιητικές φωνές, που έσπασαν τη γυάλινη οροφή της απομόνωσής τους, με την ακατάβλητη δύναμη του τραγουδιού.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Γιώργος Τοσικιάν, κλασική κιθάρα
Δημήτρης Παπαλάμπρου, ηλεκτρική κιθάρα
Σόλης Μπαρκής, κρουστά
Παραστάσεις
Θεατρικό Βαγόνι
Κάθε Τετάρτη στις 21:00 (από 22/1/2025 έως 26/3/2025)
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Γενικής Είσοδος: 16€
Προαγορά εισιτηρίων απαραίτητη:
- Ηλεκτρονικά στο https://www.more.com/music/nena-benetsanou-sklires-bioletes/
- Τηλεφωνικά στο 2117700000 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-18.00)
- Φυσικά σημεία πώλησης more.com
Στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ λειτουργεί επίσης Wagon-Bar & Wagon Restaurant για φαγητό και ποτό. Για κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα6937604988 & 2105298922.
Προβολή – Επικοινωνία: ArtsPR
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ
Τηλ. 6937604988 & 2105298922 καθημερινά από 6μμ.
Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως
10' με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός & από τη στάση Αγίας Μαρκέλλας (λεωφορεία 813, 026)
Δωρεάν πάρκινγκ
https://totrenostorouf.gr/

Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Πολυθεματικό το πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς
Μυθικά πρόσωπα, αγαπημένα κόμικς, νέοι επαναστάτες, αντισυμβατικοί ήρωες, πρόκειται να ζωντανέψουν στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει το νέο του τραγούδι, με τίτλο «Ανάμεσα στα κόκαλα». Ο διαχρονικός ερμηνευτής, με τη φωνή που έχει χαραχτεί στην ψυχή του ελληνικού λαού, δίνει πνοή στην ποίηση του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, ντύνοντας τη με τη μελωδία του Νίκου Χιώτογλου.
Ο Γιώργος Περρής, ένας από τους πιο καταξιωμένους και αγαπητούς καλλιτέχνες της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας μουσικής σκηνής, επιστρέφει με μία μοναδική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Μαΐου στο Θέατρο Παλλάς.
O Τζόναθαν Κόου έρχεται στη Θεσσαλονίκη για τα 70 χρόνια του Βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδης
Ο Τζόναθαν Κόου έρχεται στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του εορτασμού των 70 χρόνων του βιβλιοπωλείου.
«Ιδέες και περιστατικά»: Αναδρομική έκθεση του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου (1940-2002) στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τις 24 Απριλίου έως τις 25 Μαΐου 2025.