Ομαδική Εικαστική Έκθεση: Μίκης Θεοδωράκης Στον Υπερθετικό

2025-07-06
Στην φωτογραφία έργα της εικαστικού Zoe Kyko
Στην φωτογραφία έργα της εικαστικού Zoe Kyko

Στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή αναβιώνει μέσα από τα έργα σύγχρονων αξιόλογων εικαστικών η ζωή και το έργο του «Γίγαντα» της σύνθεσης και της μουσικής, του Μίκη Θεοδωράκη.

Αφορμή η ανακήρυξη από το υπουργείο Πολιτισμού του 2025 ως «Αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη», καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ο λόγος του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ακριβώς και η μουσική του, υπήρξε πάντα ουσιώδης και χειμαρρώδης.

Χαρακτηριστικά έχει πει κατά διαστήματα:

«..Στη ζωή μου, τα έζησα όλα. Στον υπερθετικό. Τη χαρά και τον πόνο. Το κόκκινο και το μαύρο. Την αγάπη και το μίσος. Τον θρίαμβο και την απογοήτευση. Το φως και το σκοτάδι. Αυτή υπήρξε η ζωή μου. Η γνωστή. Γιατί την άλλη, που σας αποκαλύπτω σήμερα, την έζησα γαλήνιος, βέβαιος και ευλογημένος»

«Ολόκληρη η ζωή και το έργο μου μπορούν να ερμηνευτούν και κατανοηθούν μόνο κάτω από το πρίσμα των τριών λέξεων που με γαλούχησαν: Ελλάδα, Πατρίδα, Ελευθερία».

«Έζησα σε μια εποχή στην οποία η βία έπαιζε τον κύριο ρόλο στη διαμόρφωση Λαών, Κοινωνιών και Ανθρώπων. Έτσι αναγκάστηκα κι εγώ αντί να ακολουθώ απερίσπαστος την πορεία που επέλεξα και που βασικά ήταν ο δρόμος της Τέχνης και της ειρηνικής ζωής, να δαπανώ το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών μου σε πράξεις αντίθεσης και αντίστασης κατά της βίας που με περικύκλωνε»

«Τα όπλα του καλλιτέχνη είναι η ομορφιά που γοητεύει την ψυχή, ώστε ο κάθε άνθρωπος να ψηλώσει μέσα του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και δύναμη, να μη γονατίσει, να σταθεί όρθιος και να αντιμετωπίσει το τέρας ως ίσος προς ίσον. Για να γίνει τελικά πιο δυνατός από αυτό και να το νικήσει!».

«Τον Πολιτισμό τον κάνουν οι άνθρωποι του Πολιτισμού, των οποίων τα έργα τα αποδέχεται ο Λαός ανάλογα με την αξία τους. Όσο πιο πολλά και καλά έργα γίνονται και όσο υπάρχουν οι συνθήκες να πάνε στον Λαό, τόσο αναπτύσσεται ο Πολιτισμός σε μια χώρα.»

«Η γνήσια Μουσική αποτελεί το καθημερινό ψωμί των ανθρώπων και το κύριο στήριγμά τους σε εποχές δοκιμασίας».

Η Ελλάδα για τον Μίκη σημαίνει: «Απόλυτη ανεξαρτησία έναντι των πάντων. Ανυπακοή έναντι των ισχυρών. Υπεράσπιση με κάθε θυσία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αν ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό θα ξαναέλεγα τα λόγια του Διονυσίου Σολωμού (ελαφρώς παραλλαγμένα): «Κλείστε βαθιά στην καρδιά σας την Ελλάδα. Και μονάχα τότε θα ανοίξουν για σας και τα παιδιά σας διάπλατες οι πόρτες για την Πρόοδο και την Ευτυχία του Λαού μας».

Οι 26 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι:

Art Armaou Elina – Stavroula Chronopoulou Roux – Depy Lindermayer – Jocasta M. – Ms Aikaterini – Niki Christina Elezi – Zoe Kyko (Ζωή Κυριακή Κόλλια) – Μαρία Δ. Γεώργα – Ευτέρπη (Έφη Πλωμαρίτου) – Αγλαΐα Θανάσου – Δέσποινα Καλλιγά – Θεόδωρος Κεμίδης – Δήμητρα Κόβαλα – Νάσος Κωνσταντόπουλος – Ευαγγελία Λιάσκου – Αναστασία Μαγιάκη – Λουκάς Μανάρας – Γεωργία Μάνεση – Αθανάσιος Μίχος – Γιώτα Αλίκη Μπιτσάκη – Όλγα Ξυθάλη – Μαριέττα Παπαγεωργίου – Δημήτρης Ρωμανός – Λίλα Στεργιοπούλου – Πελαγία Στρατηδάκη – Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Ίδρυμα εικαστικών τεχνών Τσιχριτζή (Κασσαβέτη 18, 145 62 Κηφισιά)

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 11π.μ. – 7μ.μ.

Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά / Η έκθεση διαρκεί έως τις 12 Ιουλίου

Είσοδος ελεύθερη

Το Lemon, η απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που γεννήθηκε πάνω σ' ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό, συνεχίζει το πρωτότυπο πανελλαδικό του ταξίδι για 7η συνεχόμενη χρονιά. Λίγο πριν την περιοδεία του σε αποκεντρωμένα σημεία της Ελλάδας, το Lemon κάνει στάση στην Αθήνα και θα παρουσιαστεί -με ελεύθερη είσοδο- στην Κηφισιά, την Πέμπτη 10...