Άννα Βαγενά: «Θολή μνήμη» στο Θέατρο Μεταξουργείο

Η απώλεια της μνήμης και η σημασία της αγάπης είναι οι κεντρικοί θεματικοί άξονες του νέου έργου της Άννας Βαγενά , «Μνήμη θολή», που ανεβαίνει στις 8 Μαΐου στο Θέατρο Μεταξουργείο σε σκηνοθεσία της ίδιας, η οποία και πρωταγωνιστεί.
Πρόκειται για μία παράσταση με δομή κινηματογραφικής ταινίας μυστηρίου και με μουσική υπόκρουση από την "MediaLuz" του Λουκιανού Κηλαηδόνη.
Ένα ζευγάρι. Μετά από 40 χρόνια κοινής ζωής, η γυναίκα αρρωσταίνει από άνοια. Ο άντρας αναγκάζεται να την κλείσει σε κλινική και τότε μια τεράστια ανατροπή συμβαίνει στη ζωή τους. Εκείνη το σκάει και χάνεται στους δρόμους. Εκεί, εξαιτίας μιας απρόβλεπτης συνάντησης, βρίσκει το καταφύγιο και την ασφάλεια που δεν μπορούσε να της προσφέρει, ούτε το σπίτι της και βέβαια ούτε η κλινική. Η «φοιτήτρια» και ο «ξένος» μπλέκονται στη ζωή του ζευγαριού. Ένοχα, καλά κρυμμένα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια. Και τότε όλα τελειώνουν ή όλα ξαναρχίζουν…
Η Άννα Βαγενά σημειώνει αναφερόμενη στο έργο: « Η άνοια και το Αλτσχάιμερ τείνουν, στις μέρες μας, να πάρουν μορφή επιδημίας. Πενήντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υπολογίζονται σε διακόσιες χιλιάδες. Πολύ καιρό σκεφτόμουν και με απασχολούσε αυτό το θέμα. Για να είμαστε ειλικρινείς, νομίζω ότι μεγαλώνοντας όλοι μας έχουμε την αγωνία αυτής της δύσκολης ασθένειας.
Έγραψα, λοιπόν, αυτό το έργο προσπαθώντας να απαντήσω σε ερωτήματα, όπως: Υπάρχει συναισθηματική λειτουργία χωρίς να λειτουργεί η μνήμη; Πώς και πόσο τα θραύσματα της μνήμης συγκολλούνται και μας οδηγούν σε συναισθήματα, όπως ο έρωτας, η ζήλια, ο θυμός και η εκδίκηση γι' απόρριψη κι απιστία, που βιώσαμε στο παρελθόν;
Και, επίσης, πώς χειριζόμαστε την κατάσταση, όταν αρρωστήσει ένα αγαπημένο μας πρόσωπο; Μετά το πρώτο σοκ της διάγνωσης, τι κάνουμε; Συμπονούμε, υποφέρουμε γι' αυτό; Κι ύστερα, όταν αρχίζουμε να κουραζόμαστε από το «βάρος» της αρρώστιας του, τι κάνουμε; Πόσο μπορούμε να αποδεχτούμε το συναίσθημα ότι «δεν αντέχουμε άλλο»; Πώς μπορούμε να πολεμήσουμε τις τύψεις και την ενοχή πως κουραστήκαμε και θέλουμε ν' απαλλαγούμε από το…«βάρος» του να φροντίζουμε έναν άρρωστο άνθρωπο που αγαπήσαμε και αγαπάμε ακόμα πολύ; Και πόσο μπορούμε ν' αποδεχτούμε ότι κάποιες φορές φτάνουμε ακόμα και να τον μισήσουμε για την αρρώστια του;
Δύσκολα ερωτήματα, δύσκολες απαντήσεις. Αλλά η τέχνη και το θέατρο, όπως και η επιστήμη προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις. Η διαφορά, όμως, ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη είναι ότι στην τέχνη και στο θέατρο όλα μπορούν να συμβούν με έναν μαγικό τρόπο που είναι βάλσαμο για τις ψυχές όλων μας.
Στην παράσταση παίζουν, επίσης, οι ηθοποιοί Νίκος Χατζηπαπάς, Μαριάννα Μαυριανού και Wasaf Butt
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Από 8 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2025.
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00
Κυριακή στις 19:00
Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ

Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Πολυθεματικό το πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς
Μυθικά πρόσωπα, αγαπημένα κόμικς, νέοι επαναστάτες, αντισυμβατικοί ήρωες, πρόκειται να ζωντανέψουν στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει το νέο του τραγούδι, με τίτλο «Ανάμεσα στα κόκαλα». Ο διαχρονικός ερμηνευτής, με τη φωνή που έχει χαραχτεί στην ψυχή του ελληνικού λαού, δίνει πνοή στην ποίηση του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, ντύνοντας τη με τη μελωδία του Νίκου Χιώτογλου.